Kisah Cinta Bertemu Jodoh di Tilljannah.my

Saifuddin & Azmina

Bismillah..

Assalamualaikum wbt kepada semua pembaca. Nama saya Wan Nur Azmina, merupakan salah seorang ‘alumni’ portal Tilljannah.my . Alhamdulillah sekarang sudah bergelar seorang isteri kepada En Muhammad Saifuddin yang juga merupakan salah seorang ‘alumni’ portal Tilljannah.my

Saya mula join portal Tilljannah.my ini pada penghujung tahun 2019. Disebabkan ketika itu umur dah mencecah 25 tahun dan target ingin kahwin dalam waktu yang terdekat, maka saya ambil pendekatan untuk daftar portal ini sebagai salah satu usaha serta ikhtiar dalam mencari jodoh. Pada ketika itu saya bekerja sebagai Guru Tadika, yang mana persekitaran kerja saya hanyalah guru-guru wanita sahaja.

Kali pertama saya mengenali suami apabila saya yang memulakan langkah menghantar salam padanya. Beliau menjawab salam saya. Dari detik itulah bait-bait perkenalan kami bermula. Tidak dinafikan sebelum kenal dengan beliau, saya juga ada kenal dengan beberapa individu yang lain, namun ada yang hanya pertengahan jalan sahaja. Saya kira itu bukanlah jodoh yang terbaik buat saya. Sehinggakan Allah detik kan hati saya untuk kenal dengan suami. Kami mula kenal pada penghujung Februari 2020. Beliau sangat responsive terhadap segala pertanyaan dari saya. Pada ketika itu saya masih tarik tali, dan beliau tidak pernah putus asa. Lebih kurang sebulan setengah kami taaruf di portal, dan kami merasakan selesa antara satu sama lain, maka kami memutuskan untuk meneruskan taaruf kami di Whatsapp, dengan tidak melebihi batas-batas taaruf yang digariskan Islam.

Kemudian, kami mula merancang untuk meneruskan perkenalan tersebut ke arah perkahwinan. Saya perkenalkan beliau kepada ibu saya melalui gambar sahaja. Begitu juga beliau. Alhamdulillah kedua ibubapa kami berkenan untuk kami disatukan. Mula serius selepas saya istikharah sebulan berturut-turut pada bulan puasa. Malam 27 Ramadhan Allah hadirkan mimpi keluarga beliau datang jumpa. Betul-betul right after solat istikharah. Saya tertidur dalam keadaan masih berwuduk. Mengantuk sangat time tu, walhal time tu saya langsung tak fikirkan pasal beliau. Memang kosongkan fikiran dan hati. Supaya gerak hati tu bukan dari apa yg kita selalu fikirkan. Dan sebelum masuknya 1 Ramadhan saya letak syarat dan rules siap-siap pada beliau supaya tak saling contact each other. Alhamdulilah beliau tak ‘break the rules’. Memang tak Whatsapp langsung bulan ramadhan tu. Sebab nak fokus dengan doa. Doa, doa & terus doa je time tu.

Ditakdirkan Allah, terjadi secara kebetulan tanpa apa-apa perancangan. Beliau perlu kerja di site yang hampir dengan kediaman kakak saya. Maka saya amanahkan pada kakak dan suaminya untuk berjumpa dan kenal-kenal dengan beliau. Alhamdulillah abang ipar saya mengatakan baik orangnya. Pertama kali kami jumpa ‘face to face’ apabila dia datang ke tempat kerja saya untuk bagi kiriman barang dari kakak saya. Sekejap sahaja pertemuan kami, lebih kurang 5 minit sahaja, sekadar untuk serah dan ambil barang. Kemudian kami set satu tarikh untuk jumpa kali kedua di kedai makan ditemani dua orang rakan saya untuk perancangan tunang dan nikah.

Kami plan untuk tunang pada 30/10/2020. Namun kita hanya mampu merancang. Allah jua yang menentukan. Time ni lockdown takleh buat apa2 event. Jadi terpaksa cancel tunang. Itulah ujian dan cabaran buat kami. Pada awalnya, kami plan untuk melangsungkan pernikahan kami pada Feb 2021. Alhamdulillah Allah mudahkan segala urusan, nikah kami awal dari perancangan. Tanggal 19/12/2020 alhamdulillah kami diijabkabulkan dengan sekali lafaz. Semoga rumahtangga yg dibina ini menjadi sebuah rumahtangga yang sakinah, mawaddah warahmah. Dan semoga sampai syurga.. Ameen Yaa Mujib 🌹

Kepada sahabat-sahabat yang lain yang masih belum direzekikan jodoh, jangan pernah putus asa. Usaha, ikhtiar, doa dan tawakal. Allah SWT Maha Mengetahui, Dia tahu segala usaha kita, Dia dengar segala doa yang kita titipkan. Jangan pernah mengalah dalam usaha mencari jodoh yang terbaik. Dalam portal TillJannah ni ramai yang baik-baik. Terima kasih TillJannah.my kerana menyediakan platform yang terbaik bagi membantu insan-insan yang sedang mencari pasangan yang halal. Semoga usaha murni ini diteruskan lagi dan semoga diberkati olehNya. Ameen Yaa Mujib.
TJ_Testimoni
TJ_Testimoni
TJ_Testimoni
TJ_Testimoni

Syarat penyertaan : Muslim Warganegara Malaysia berusia 20 tahun ke atas bagi lelaki, 18 tahun ke atas bagi wanita, bujang / duda / janda dan SERIUS dalam mencari jodoh.



👇🏼 Join telegram kami 👇🏼
t.me/TillJannahPortalJodoh