Kenapa Takut Sangat Nak Kahwin? Baca 7 Sebab Ini Kenapa Orang Takut Nak Kahwin…

1. Sebab ingat kena jadi perfect dahulu barulah boleh kahwin
Perkahwinan adalah medan atau madrasah yang mana pasangan perlu saling melengkapi antara satu sama lain. Tak perlu jadi perfect, tetapi kita cuba untuk membuat persediaan semampu kita. Jangan “over the limit” nanti kita sendiri yang penat.
Buat Isteri, jangan expect suami akan terus memimpin. Kepada suami, jangan ingat, isteri akan terus pandai serba-serbi dalam kehidupan berumah tangga.

2. Selalu tengok masalah rumah tangga di sekeliling

Fakta, setiap rumah tangga pasti ada masalah dan ujian yang berbeza. Tapi sebenarnya bergantung bagaimana pasangan tersebut menyelesaikan masalah dan menyembunyikan masalah tersebut daripada orang luar daripada tahu apa yang berlaku. Sembunyikan disini bermakna, pasangan perlu melakukan tindakan demi menyelamatkan rumah tangga yang dibina.

3. Takut tersalah pilih
Jodoh itu rahsia Allah, tidak ada satu pertemuan pun dalam hidup kita ini sia-sia. Jadi, percaya dengan aturan Dia dan percaya bahawa aturan tersebut adalah aturan yang paling cantik sekali daripada Dia.

4. Takut lepas kahwin nanti pasangan akan berubah hati

Ingatlah satu perkara ini, dalam dunia ini tiada jaminan akan jadi milik kita selamanya. Lakukan dengan cara yang terbaik dan serahkan kepada Allah segalanya.

5. Dah selesa hidup single
Itu ini dah terbiasa buat sendiri. Kalau tak buat sendiri siapa nak tolong buat kan? Yaa betul, apabila terlalu lama single pastinya membuatkan diri kita terpaksa untuk berdikari. Bukan setakat dah selesa, orang pun takut nak dekat dengan kita. Mulalah macam-macam persepsi datang, takut yang datang itu hanya mengambil kesempatan.

6. Takut kejadian dan pengalaman lama berulang lagi

Tidak dinafikan pasti anda yang takut kejadian lama berulang lagi. Pastinya ada dalam kalangan kita yang masih dibayangi dan sedang berusaha untuk move on lagi dari kisah silam. Ketakutan begini memerlukan masa untuk sembuh dari luka. Ambil masa untuk rawat diri dahulu untuk teruskan perhubungan yang baru ya.

7. Masalah kewangan
Masalah kewangan ini terlalu ramai yang masih menghitung dan membuat kira-kira untuk perbelanjaan perkahwinan. Bagi lelaki nak kena fikir hantaran lagi, majlis kahwin lagi. Belanja besar juga tu kalau nak langsungkan perkahwinan.

Apa-apa pun all the best okay!
Semoga berjumpa dengan jodoh yang terbaik. Percayalah, ketakutan yang kita hadapi ini pasti ada jalan keluar dengan cara kita membuat persiapan lebih awal lagi. Teruskan berdoa semoga segala urusan kita dipermudahkan ya!

Temui calon pasangan anda di TillJannah.my, Daftar sekarang !

About the author

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: