Ramai lelaki di luar sana yang masih kesepian dan tidak berteman oleh kerana tidak tahu cara yang betul untuk mendekati wanita yang diingini. Wanita ini merupakan makhluk yang punyai hati yang lembut, maka cara pendekatannya juga perlu dengan cara yang lembut. 

Mungkin anda pernah mencuba beberapa kali namun masih gagal. Memikirkan usia yang sudah semakin meningkat dan ketiadaan pasangan hidup boleh menyebabkan kerisauan buat sesetengah jejaka di luar sana. Oleh itu, apakah langkah yang terbaik perlu dilakukan? Jom baca panduan di bawah untuk mengetahui cara yang betul untuk mendekati wanita yang anda minati!

  1. Niat yang baik

Nak mengenali seseorang itu, pastikan niat anda adalah baik. Terutamanya untuk mengenali kaum hawa, pastikan tujuannya adalah untuk berkenalan dan memperisterikan. Kalau dari awal anda sudah memasang niat yang betul, inshaAllah segala urusan itu akan dipermudahkan. 

  1. Serius dan tidak main-main

Wanita di luar sana amat gemarkan lelaki yang punyai hala tuju sebenar dalam perhubungan. Kalau nak kenali wanita, pastikan anda serius tentang masa depan bersamanya. Jangan hanya hendak berkenalan tanpa sebarang tujuan atau bahasa mudahnya dipanggil “test market”. Perkara sia-sia seperti ini perlu dijauhi kerana ia akan menyakiti pihak yang tidak sepatutnya.

  1. Jangan gopoh dan gelojoh

Nak kenal seseorang itu akan mengambil masa, maka jangan tergopoh gapah dalam membuat keputusan untuk mengenali seseorang itu. Sebelum anda mendekati wanita yang digemari, lakukan pemeriksaan latar belakang terlebih dahulu. Zaman teknologi canggih ini, lebih-lebih lagi dengan sosial media yang penuh dengan segala informasi, semua maklumat boleh didapati di hujung jari sahaja. Soal selidik dulu, lihat ahli keluarganya, kawan-kawan, persekitaran yang selalu dikunjungi dan lain-lain. Ingat! Jangan cari bakal isteri anda berdasarkan rupa paras dan fizikal sahaja. Meskipun ia masih penting tetapi dua kriteria ini bukan penjamin kebahagiaan masa depan anda bersamanya.

  1. First impression yang bagus

Nak pergi interview pun perlu berikan “first impression” yang betul, begitu juga apabila anda ingin mendekati seseorang itu. Ini merupakan perkara penting sebelum anda approach si dia. Pastikan anda tampil kemas, bersih dan wangi. Tidak perlu pakai baju berjenama, cukup sekadar dengan pakaian yang sejuk mata memandang. Yang paling penting sekali, kena kemas dan bersih. Wanita ini memang sukakan lelaki yang kemas. Kalau ada wangian, boleh juga disembur untuk menyerlahkan lagi penampilan anda.

  1. Persediaan diri

Niat anda mendekati wanita yang diminati adalah tidak lain tidak bukan untuk memperisterikannya, betul? Jadi perlu ada persediaan untuk masa depan. Tidak perlu berkawan terlalu lama. Tetapkan masa yang bersesuaian untuk kedua-dua belah pihak. Jika si dia turut menunjukkan minat yang sama, maka boleh teruskan ke arah yang lebih serius seperti merisik, pertunangan dan seterusnya pernikahan. Nak jaga anak dara orang ini diibaratkan seperti menantang minyak yang penuh. Maka tunjukkan kesungguhan yang berpanjangan dan bukan sahaja pada permulaan perkenalan.

  1. Manfaatkan sosial media

Wanita ini mereka biasanya juga akan melakukan ‘background check’ tentang anda terlebih dahulu sebelum pergi lebih lanjut. Oleh itu, pastikan sosial media anda sentiasa up to date. Tidak perlu pamerkan segala harta benda atau selfie yang beratus, but just keep it simple. Contohnya anda boleh pamerkan pencapaian seperti menjuarai marathon, pendakian ke puncak gunung, aktiviti beriadah, dan bermacam lagi! Jika laman sosial media anda penuh dengan gambar seperti melepak, merokok dan gaya yang tidak terurus, sudah pasti mereka akan reject anda! Apa-apa pun, jadilah diri anda yang sebenar. Tidak perlu terlalu berlebihan sehingga menarik perhatian yang melampau. Cukup dengan bersahaja, yang penting, setiap posting anda adalah benar dan tidak direka-reka.

  1. Orang tengah

Tip yang ini khas untuk mereka yang pemalu. Jika anda seorang lelaki yang introvert atau sejenis yang tidak berani memulakan perbualan, boleh juga menggunakan khidmat orang tengah. Bukan wanita sahaja yang pemalu, lelaki pun ada yang segan untuk memulakan langkah pertama! Oleh itu, buat anda yang tergolong dalam golongan pemalu ini, boleh cari seseorang yang anda percayai untuk menyampaikan hasrat yang diingini. Tidak salah mencuba, mana tahu si dia betul jodoh anda! 

  1. Doa yang baik-baik

Nak dapatkan jodoh yang baik, kita juga harus menjadi orang yang baik. Dengan itu, perbanyakkan berdoa agar anda dipertemukan dengan pasangan yang beriman, penyejuk hati, saling melengkapi dan bertanggungjawab. Selain daripada itu, anda juga boleh mohon agar Allah SWT memudahkan segala urusan serta melembutkan hati si dia yang anda minati. Jika gerangan tersebut telah ditakdirkan untuk anda, makan tiada orang lain akan memilikinya. Begitu juga dengan sebaliknya, jika sudah tiada jodoh maka tidak akan ada apa yang boleh dilakukan melainkan dengan redha seikhlas hati.

Kesimpulannya disini, beranikan diri untuk mencuba. Berikan satu gambaran yang baik untuk wanita yang ingin anda dekati. Tidak perlu berpura-pura menjadi orang lain. Be yourself and do your best. Ingat, jika cubaan mendekati wanita tersebut tidak berjaya, maka tidak perlu berasa sedih. Teruskan usaha anda dan maju ke hadapan. Wanita itu juga mempunyai hak untuk memilih bakal suaminya seperti mana anda mempunyai hak memilih bakal isteri anda. Always expect rejections. Yang penting sekali, jangan putus asa.

Didoakan semua pembaca blog TillJannah dikurniakan jodoh yang soleh dan solehah. Aamiin.