Woman in Brown Hijab and Black Long Sleeve Shirt
  1. Pengotor

Lelaki yang tidak pandai menjaga kebersihan diri dan persekitarannya memang belum layak berkahwin. Membela kuku yang panjang dan kotor, pakai baju berbau, atau buang sampah merata-rata tempat sememangnya akan menjadi ‘major turn off’ buat kaum wanita!

  1. Pemalas

Sifat malas seperti tidak mahu berusaha atau hanya mengharapkan belas kasihan dan bantuan orang adalah sifat yang perlu dielakkan. Jadilah lelaki yang rajin berusaha dan mempunyai hala tuju dalam kehidupan.

  1. Panas baran

Marah merupakan emosi semula jadi yang bersifat negatif. Cepat marah atau panas baran ini merupakan perkara yang sangat tidak disukai oleh majoriti wanita seluruh dunia. Belajarlah untuk bertenang dan mengawal kemarahan anda apabila berdepan dengan situasi yang menguji kesabaran anda. Orang yang berjaya mengawal sifat amarahnya adalah orang yang hebat. Mereka dianggap hebat kerana berjaya melawan bisikan syaitan yang ingin menyesatkan umat Muhammad SAW.

  1. Maki hamun

Lelaki yang tidak tahu menjaga pertuturannya dengan mengeluarkan kata-kata makian perlu dijauhi. Sifat ini tidak disukai kerana ia boleh melemahkan kesihatan mental seseorang itu. 

  1. Tidak beradab

Tidak menjaga adab dapat dilihat dengan perbuatan seperti tidak tahu menghormati orang lain seperti wanita atau mereka yang lebih berusia. 

  1. Gatal

Wanita sangat bencikan lelaki yang bersifat gatal! Jika anda melihat wanita yang tidak dikenali sedang berjalan keseorangan, jangan sesekali mengganggu dia. Jaga jarak dan pandangan anda kerana anda akan membuatkan mereka berasa tidak aman dan tidak selesa.

  1. Kasar

Berlembutlah dengan wanita yang anda sayangi. Ucap kata-kata dengan lembut serta layanilah mereka dengan penuh kasih sayang. Lelaki yang bersifat kasar dan tidak sopan sememangnya tidak digemari wanita.

  1. Terlalu mengongkong

Lelaki yang terlalu mengawal pergerakan pasangannya akan membuatkan si dia berasa rimas dan bosan! Jangan terlalu mengongkong sehingga pasangan wanita anda tidak dibenarkan untuk berbuat apa-apa. Selagi si dia memahami batas pergaulannya, maka tiada apa yang perlu dirisaukan.