10 Tips Menjadi Muslim Yang Baik

Semua orang mahu jadi baik dan mendapat pasangan hidup yang baik seterusnya memiliki kehidupan yang bahagia di dunia dan akhirat. Tapi, berapa ramai orang yang berusaha untuk menjadi muslim terbaik mengikut acuan Islam?

.

Di sini saya ingin kongsikan 10 tips menjadi muslim yang baik.

.

  • Bersikap Terbuka.

.

Maksudnya terbuka terhadap setiap perubahan yang terjadi terutama dalam hal penemuan ilmu pengetahuan dan teknologi. Setiap perubahan baru dihadapi dengan sikap optimis dan dijadikan sebagai penguat untuk maju ke depan. Antaranya perlu mempunyai keinginan mempelajari Sains Moden, teknologi baru dan menerima budaya hidup baru yang terpelihara supaya seorang muslim dan agama Islam sendiri tidak dianggap ketinggalan zaman.

.

  • Tidak Terpengaruh Terhadap Perbezaan Pendapat.

.

Kita harus mendengar pendapat orang lain dan penafian pendapat dari orang lain, tetapi jangan mudah terpengaruh dengan pendapat orang lain yang bertentangan dengan ajaran Islam.

.

  • Aplikasi Agama Bukan Untuk Diri Sendiri Sahaja.

.

Mengamalkan agama bukan untuk diri sendiri sahaja tetapi juga untuk kehidupan sosial. Contohnya, melakukan ibadah bersedekah kepada fakir miskin, anak-anak yatim, mengajak orang melakukan kebaikan dan pelbagai aktiviti sosial yang lain.

.

  • Membina Gaya Hidup Islam.

.

Mempelajari, memahami dan mengamalkan ajaran agama Islam secara betul-betul.

.

  • Memainkan Peranan Sebagai Pengadil.

.

Menjadi muslim yang mampu mendamaikan orang-orang yang bersengketa dan menunjukkan Islam itu agam a hikmah yang dapat memberi kebaikan kepada kedua-dua pihak yang berbalah.

.

poster tilljannah

.

  • Tidak Berhenti Mempelajari Ilmu Pengetahuan.

.

Ilmu pengetahuan terus berkembang, jadi kita wajib mempelajarinya dan terus menggali ilmu yang akan terjadi pada masa akan datang.

.

  • Melakukan Penelitian Terhadap Agama Islam.

.

Kita meneliti agama Islam yang berkembang pada zaman sekarang dan mengambil yang sesuai dan meninggalkan yang kurang sesuai.

.

  • Memandang Dunia Sebagai Sarana.

.

Untuk kehidupan yang lebih hakiki iaitu akhirat, seseorang tidak boleh memandang kehidupan di dunia dengan sebelah mata. Di dunia persinggahan inilah tempat kita mengumpul sebanyak mungkin bekalan amalan untuk hari pengadilan dan pengakhiran.

.

  • Meningkatkan Kekuatan Fizikal.

.

Mudah kata,fahami sabda nabi berikut:  “ Muslim yang kuat lebih baik berbanding muslim yang lemah”.

.

  • Menghargai Sesama Muslim.

.

Walaupun orang Islam ada pelbagai ragam dan aliran kefahaman sama ada politik dan kehidupan, kita tetap perlu menghormatinya.

.

Contohnya, Ketika solat Subuh, ada yang membaca doa qunut ada yang tidak. Kita tidak boleh mempersoalkannya kerana semuanya benar. Dan yang salah adalah tidak melaksanakan solat Subuh!!

.

poster tilljannah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *