8 Dosa Yang Mungkin Menjadi Penghalang Datangnya Jodoh #No3

#No3 Melakukan Zina

.

Salah satu dosa hina yang dibenci oleh Allah Swt adalah berzina. Dalam suatu kisah Nabi Musa a.s juga terdapat kes penolakan taubat atas perempuan yang sebelumnya telah berzina. Dengan erti kata lain, berzina akan membuatkan hubungan manusia dengan Penciptanya menjadi rosak sehingga urusan jodoh juga terhalang akibat daripada dosa keji tersebut.

.

Pernahkah anda melakukan dosa zina? Jika anda pernah melakukannya, segeralah bertaubat!! Bertaubatlah bersungguh-sungguh pada Allah dan mohon ampun atas dosa yang telah dilakukan dan berjanji tidak akan mengulanginya lagi. Dengan izin dan sifat Maha Pengampunnya, Allah akan menerima taubat seseorang yang ikhlas dan akan menunaikan doa-doa yang dipinta termasuklah urusan jodoh. In shaa Allah.

.

Ayat Al-Quran yang melarang kita mendekati Zina,

.

Menarik untuk diperhatikan, mengapa Tuhan  menggunakan istilah: Wala taqrabu al-zina’ (Janganlah kamu mendekati zina) (Surah Al-Isra’: 32)

.

Mengapa tidak dikatakan: “Jangan melakukan zina” (wa la taf’alu al-zina)? Tentu dengan mudah untuk difahami bahawa mendekati saja pun tidak boleh, apatah lagi melakukannya.

.

Say No To Zina!

poster tilljannah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *